Zlé časy maďarského žrouta

Slovanka_2 22. července 2011 V úvodu článku na rovinu přiznám, že si dám s chutí čas od času hamburger nebo párek v rohlíku. Nicméně: Potěšila mě čerstvá zpráva z Maďarska o tom, že se tamní pravicová vláda (pravicová není nadávka, nejedná se totiž o ryze liberálně pravicovou vládu jako v ČR) hodlá zavést tzv. hranolkovou daň. To by byla speciální daň z nezdravého jídla, podobně jako je tomu se spotřební daní u alkoholu a cigaret. Tamní ministr financí Györgye Matolcsy to objasňuje tím, že se v zemi množí zdravotní komplikace způsobené nadměrnou konzumací solí a tuků, což přináší zvýšené výdaje na léčbu. V Rumunsku, kde tato daň už je, na ní stát vybral přes 17 miliard korun.

 

Osobně se mi takový postup zdá správný, je v zájmu společnosti mít zdravý národ. Druhá věc samozřejmě je, jestli dražší „hambáče“ přeorientují Maďary k nákupu zdravějších potravin. V naší zemi třeba i přes spotřební daň 285 korun na litr čistého alkoholu jeho spotřeba nikterak neutichá. Na obranu Čechů ale nutno říct, že většinu jimi vypitého alkoholu představuje maximálně 6ti% pivo (to se ale zase, pravda, pije v litrech). Na výsledky si tedy budeme muset nějaký čas počkat.

 

Jan Mrázek